Carmen Schilstra

Ik ben vanuit Almelo in 1974 naar Groningen verhuisd om daar op Ubbo-Emmius 2de graads tekenen en 3de graads handvaardigheid te studeren. In 1979 heb ik mijn examen gehaald en besloot na een korte periode van lesgeven dat ik helemaal niet thuis hoor op een middelbare school.

Ik stortte mij op het zingen, dansen en toneelspelen. Maar na bijna 20 jaar op het toneel en voor tv camera's te hebben gestaan in Groningen, Amsterdam en Hilversum, begon het oude vak  weer aan me te trekken. Ik nam schilderles bij Irma Reimert in Groningen.

Sinds 1999 exposeer ik in binnen en buitenland, geef workshops, beschilder meubels en muren en geef kleuradviezen. Daarnaast bleef ik wel werkzaam in de toneel en TV wereld.

Ik schilder omdat er meer is tussen hemel en aarde. Associaties en gedachtesprongen bepalen grotendeels mijn koers. Een van de terugkerende thema’s in mijn veelgelaagde doeken en panelen is het graalmotief:
zoektochten en pogingen om “terug naar de bron” te gaan. Mijn beeldtaal heeft dan ook vaak een naïef karakter omdat ik – al schilderend - probeer het pad terug te vinden naar de onschuld van de jeugd.

Kleur is de meest in het oog springende kwaliteit in mijn werk. In de rijke wereld tussen primair en pastel vind ik telkens weer nieuwe schakeringen en combinaties, gevoed door herinneringen en snapshots uit het dagelijks leven – een oud karretje, een verweerde vensterbank, een foto uit een familie album.

Ik werkt meestal met acrylverf op paneel of doek. Ik schuur en kras, knip en plak en werk laag over laag , zodat er een historie aan werelden ontstaat. De combinatie onderwerp / kleurgebruik / techniek levert een oeuvre op dat nadrukkelijk hedendaags is, maar ook historie en tijdloosheid suggereert.